2010 m. rugsėjo 4 d., šeštadienis

Ar žinote, kad Ispanija išradėjų šalis (:

Šeštadienio rytas. O jo jau reikėjo-miegu kiek noriu (nors kaip taisyklė pabundu anksti). Po intensyvių kalbos kursų savaitgalis tikra atgaiva.Kursai vyksta dar tik tris dienas (ir tęsis dar dvi savaites), bet jau dabar galiu pasakyti, kad jie išties labai naudingi. Prasideda nuo 9val. ryto ir tęsiasi iki 14val. (su pora 5min pertraukų). Tuomet nuo 14val. iki 16val. laikas skirtas pietums, o nuo 16val iki 18val, be jokių pertraukėlių mokomės toliau. Po visko pasijunti pavargęs, bet labai daug sužinojęs. Kursai susideda ne tik iš pamokų apie gramatiką, tačiau mokomasi šnekamojoje kalboje dažnai vartojamų posakių (tokių kaip, jaučiuosi kaip žuvis,kas reiškia nieko neišmanau), plečiamas žodynas, o svarbiausia kalbama apie pačią Ispaniją (jos papročiai, lankytinos vietos, istorija, žmonės ir pan.) Jau šių pamokų metu sukaupiau nemažą patirtį. (Ir kaip liežuvis po truputi atsir iša, mintyse jau nebegalvoju angliškai, vis dažniau ispaniškai) (:
Ar žinojote, kad...
  • Pietūs Ispanijoje yra svarbiausias dienos ritualas. Jie prasideda 14 val ir baigiasi 16val. Tuo metu yra uždaromos visos parduotuvės, įstaigos, vaistinės ir pan. Pietauti susirenka visuomet visa šeima ir aptaria savo dieną. Valgymas yra labai svarbus dalykas. Vakarienė nėra tokia svarbi , kadangi vakarieniauti ispanai eina 22val. vakaro ir tai dažniausiai daro ne namie,o eidami per keletą skirtingų kavinių ir barų. Dažnai vakarieniauja didelėse kompanijose su draugais. Atrodo visa tai aš žinojau,tačiau maniau,kad dabar taip ispanai nedaro, tačiau tai tiesa! Jie vakarieniauja 22val. vakaro!!! O kavinė ar baras - tai neatsiejamas gyvenimo elementas. Kiekvieną rytą einant į universitetą tenka praeiti bent dešimt kavinių su pusryčiaujančiais ir laikraščius skaitančiais ispanais.
  • Ispanijoje užsisakant alkoholinius gėrimus geriau rinktis iš žinomų gamintojų, kadangi nusprendus paragauti mažiau jums pažįstamo gėrimo, gali tekti gerti skiestą gėrimą, o ne gryną.
  • Saragosos regione kaip ir visoje Ispanijoje gaminamas vynas. Tačiau neapsigaukit, ne visi yra laikomi gerais! Vienas iš blogiausių Carineña Montesierra. Kita vertus visuomet rekomenduojama Somontano(Viñas del Vero, Enate) ir Borja (Borsao, Coto de Hayas). Jei užsisakinėdami vyną pasakysite, kad jums ne svarbu kokio, tai būtinai  atneš Carineña Montesierra. Kai kuriose kavinėse ir baruose šis netikęs vynas pilstomas nemokamai.
  • Na, o jei jau gerti vyną, tai tik gerame bare. Patys geriausi laikomi tie, kurių grindys yra nešvariausios!!! Tai rodo, kad bare lankėsi daug žmonių, valgė tapas (tradicinis ispanų užkandis), vadinasi, čia skanu! Šeimininkė grindis išplauna (surenka nuo žemės besimėtančius maisto gabalėlius ir pan) tik užsidarius barui (kas Ispanijoje įprasta 5 valanda ryto)
  • Ispanai labai mėgsta saldainius. Galima atrasti tikrai labai daug parduotuvių skirtų tik saldainiams (turiu omeny ne šokoladiniams, o tiems karameliniams, guminukams ir pan.) Saldainiai mėgstami ne tik dėl to, kad ispanai būtų smaližiai, bet priežastis yra ta, kad jie kalba labai daug, greitai ir, kas svarbiausia, labai garsiai(kaip jie vadina, La ley de la selva- išgyvenimo įstatymas). Tam, kad gerklė "neuždžiūtų" visuomet su savimi turi čiulpiamų saldainių. Mano kalbos kursų mokytoja ne išimtis-visuomet atsineša saldainių ir jeigu kam reikia maloniai pasiūlo pasivaišinti. Beje, populiarusis visam pasaulyje saldainis Čiupa Čiups buvo išrastas Ispanijoje (:
  • Patys ispanai mėgsta iš savęs pasijuokti. Jie teigia, kad nėra labai sumanūs kaip japonai, tačiau turi savų išradimų taip pat. Jiems priklauso trys išradimai ir visi susiję su pagaliuku. Taigi, jau anksčiau minėtas saldainis Čiupa Čiups, tuomet plunksnuotas pagaliukas dulkėm valyti ir stalo futbolas (ant pagaliukų sumauti mini žaidėjai). Nors turbūt vienas iš svarbiausių išradimų (čia jau būtų ketvirtas) yra majonezas. Pirmiausia jis buvo pradėtas gaminti Ispanijos Mahon mieste iš to kilęs ir pavadinimas (Mahonese).
  • Kaip jau anksčiau esu minėjusi Ispanai laiko save futbolo tauta ir labai didžiuojasi, kad yra pasaulio čempionai. Tapimas 2008 Europos čempionais ir šiemet pasaulio, Ispanų gyvenimą pakeitė daugeliu aspektu, bet vienas iš svarbesnių, kad nuo šiol jie gali ramiai vilkėti marškinėlius ar kitą atributiką su Ispanijos vėliava. Iki 1975 metų Ispanijoje galiojo diktatūrinis rėžimas(kurio metu buvo skleidžiama propaganda ir pan., kad yra viena Ispanija(viena kalba, vėliava ir t.t.) ir labai pabrėžiamas simbolių nešiojimas), įvedus demokratiją ir gavus laisvės, nešiojimas rūbų su Ispanijos atributika reiškė priklausymą ekstremistinei grupei palaikančiai diktatūrinį rėžimą. Tačiau Ispanams tapus futbolo čempionais, vilkėti Ispanijos simbolius tapo tiesiog savo komandos palaikymas. 
  • Ispanija, kentėjusi nuo diktatūrinio rėžimo, šiuo metu nėra viena Ispanija. Baskija, Katalonija siekia savo nepriklausomybės. Įvažiavus į šių regionų teritoriją su Ispanijos atributika būsi pasitiktas nelabai maloniais žvilgsniais. Kadangi būtent daugiausiai šie regionai kentėjo diktatūriniui rėžimui esant-jiems nebuvo galima kalbėti savo kalba(baskų ir katalonų), laikytis savo papročių ir pan. Dažnai vyksta streikai ir boikotai tam, kas yra ispaniška. Netgi per pasaulio futbolo čempionato finalą kuomet žaidė ispanai su vokiečiais, baskai palaikė pastaruosius. Neapykanta didžiulė.
  • Ispanija didžiulė šalis, tad UNESCO saugomų vietų turi, tačiau vienas iš įdomesnių paveldo saugomų objektų jau yra mano anksčiau minėtos bulių statulos ant aukšto kalno( pirmame savo pasisakyme apie kelionę į Saragosą minėjau,kad pasitiko didžiulis bulius ant aukšto kalno) Tad ką Jūs sau manot, pasirodo,kad šių bulių visoje Ispanijoje yra kelios dešimtys, o jų dydis maždaug 30x60 metrų! Gigantai! Štai kodėl jie matosi iš taip toli (:

Galėčiau dar pasakot, bet laikas į parduotuvę, juk ryt sekmadienis ir niekas nedirbs. O žinote, kodėl niekas nedirba? O jei Jūs grįžtumėtė 5 valandą ryto ar benorėtumėte, kur ir eiti sekmadienį?

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą