2010 m. rugsėjo 1 d., trečiadienis

Kodėl žmonės atvyksta į Ispaniją ir kiti ispaniški ypatumai

Na va, jau greitai bus ir savaitė kaip gyvenu šioje šalyje. Jei tai būtų poilsinė kelionė dar turėčiau keletą dienų (žinoma, kurių metu gailėčiausi,kad jau metas išvykti), o grįžusi sakyčiau, mačiau Ispaniją. Bet ne...Ispanijos taip greitai nepažinsi...Kiekvieną kartą išeidama į miestą atrandu vis kažką naujo. Leiskite pasidalinti savo nuostabom.
Turbūt niekada nesakysiu, kad ispanai yra lėti. Jie skuba taip, kad net degant raudonam šviesaforo signalui eina per gatvę, apsižvalgo paskubom ir bėga. Ir visi taip!!! Pasijuntu nejaukiai likusi vienintelė prie perėjos laukti žalio signalo,kai netgi dvi bangos pėsčiųjų jau perbėgo gatvę (:
Arba man labai smagi atrodo jų mada (ir ne tik, tai ir būtinybė) turėti vežimėlį su ratukais, į kurį sudedami pirkiniai arba tiesiog daiktai, kuriuos reikia pervežti. Pilnas miestas moteryčių (ir ne tik) su vežimėliais, kas stumia į priekį, kas tempia iš paskos. Vežimėliai ne šiaip sau maišas ant ratų, o naujausios mados tendencijos,(parduotuvėse ne tik rankinukai, bet ir vitrinose mirga naujausi vežimėliai) spalvos ir patogumas. Prekybos centruose yra speciali vieta, kur laikomi vežimeliai. Primena lyg kokią dviračių ar automobilių parkavimo aikštelę.
O dėl parkavimo aikštelių, na bent jau šalia manęs tokios nėra. Tad mašinos paliekamos gatvėse, kurios yra ganėtinai siaurios, tad eismas tik vienpusis. Bet kiekvienoj gatvėj, šalia eilės gražių mašinų, būtinai bent trys motoroleriai stovi.(Oi, Titi, tau su Linu čia gyvenimas būtų: turėtumėte ką taisyti ir kur važinėti. Mačiau net rožinį motorolerį!!)
O išėjęs sekmadienį į miestą lieki nustebintas. Nedirba niekas!!! Net prekybos centrai!!!Tad užsimanius "ko nors skanaus" teks laukti iki pirmadienio. Išsigelbėjimas yra kinai. Kaip buto šeimininkė sakė, jiems nėra nieko švento - dirba net sekmadieniais!
Bet štai atėjus pirmadieniui miestas dirba visu pajėgumu. Prekybos centrai pilni žmonių ir visi perka!!! Nesvarbu, ar tai būtų rūbų skyrius, ar kvepalų. Reikia visko. Tikrai išsižiojau, kai šiandien puse vienuolikos ryte būdama prekybos centre, pamačiau, kiek daug žmonių ir net eilės kosmetikos skyriuje. Dėl maisto prekių parduotuvių , nėra ko stebėtis-per sekmadienį daug galima sugalvoti, "ko skanaus norėtum":D
Labai man patinkantis bruožas ispanų yra tas, kad gamtą jie myli. Pačiam mieste žolės ne per daugiausiai,(Saragosa priklauso Aragono regionui, kuris pasižymi tuo pačiu ir žalia ir negausia augalija) tačiau ta kuri yra, kiekvieną rytą laistoma. O šiukšlių rūšiavimas-šventas dalykas. Visuomet stovi keturi konteineriai:popieriui, stikliui, plastikui ir visom kitom šiukšlėm. Tam, kad nemaišytum ant konteinerių parašyta ką galima mesti( pvz., sąsiuvinius ant popieriaus arba uogienės stiklainį prie stiklo.) Neleis susimaišyti ir patys produktai, pavyzdžiui, ant arbatos dėžutės parašyta, kad suvartojusi turėčiau nepamiršti išmesti į konteinerį su mėlynu dangčiu(jis skirtas popieriui).
Smagus dalykas iš buities reikalų atrodo skalbinių džiaustymas. Butuose esantys balkonai yra tikdėl gražumo ir skalbinių juose niekas nedžiausto(priešingai prisimenant Portugaliją). Visi skalbiniai džiaustomi vidiniame kieme: atsidarai vonios langą ir prieš tavo akis daug šniūrų, išdžiaustai rūbus ir lauki kol išdžius. Jei netyčia bekabinant koks nors išsprūdo ir pliumptelėjo žemyn, ar atgausi priklausys nuo to virš ko tavo skalbiniai kabėjo, nes gali nukristi ant kaimyno skalbinių krūvos, gali nukristi tiesiog ant žemės(tuomet bėgi žemyn ir su atskiru raktu atsirakini vidinį kiemą )arba jis gali užkristi ant stogo ir čia jau tavo išradingumas pasiimti savo skalbinius. Kaip tik einu susirinkti savųjų -šiandien gali būti audra!!! 20val. vakaro +23 ir apniukęs dangus su nežymiais žaibais(prisimenant kas dėjosi vasarą Lietuvoj)

Dar trumpai apie rugsėjo pirmąją. Kodėl trumpai? Nes ji ne šventė Ispanijoje. Mokslo metai čia prasideda rugsėjo 21-ąją. Tačiau man savotiškai kaip ir prasidėjo, kadangi šiandien buvo pirmoji diena ispanų kalbos kursams. Ryte 9val. laikiau testą, 13val. jau žinojome savo lygį ir porą valandų mokėmės. Savo pačios nuostabai patekau į aukščiausią lygį.
Besimokančiųjų grupė labai įvairi, nors turiu pasakyti,kad dominuoja vokiečiai. Kaip visuomet pirmosios pamokos skirtos susipažinimui. Per tas dvi valandas sužinojau,kad anglas  jau turintis virš 40m. atvyko mokytis ispanų kalbos, nes Ispanijoje gyvena jo brolis,o jis pats anksčiau dirbo Ganoje (Afrika),viena iš vokietaičių būdama devyniolikos metų viena pati, su kuprine ant pečių apkeliavo aplink pasaulį tam, kad nusprestų ką nori mokytis ir išsirinko architektūros istoriją ir judaizmą(teigė, kad  taip nusprendį po Jeruzalės, kuri pavergė. Nesiginčiju,mano tokie patys prisiminimai apie ši miestą), austrė studijuojanti ekonomiką ir politikos mokslus praktiką atliko Argentinoje; vokietis (kurio vardo nesugebėjo ištarti net mokytoja) pasirodo turi tėvus iraniečius, bet brolius amerikiečius (Tėti, dėdė Daliau, močiute ir kiti nesijaudinkit, manęs vesti jis nenori ir išvis kai reikėjo pasakot apie savo idealą ,sakė kad mėlynos akys nepatinka), fMary(perkopusi jau 50m. seniai) teigė vykusi iki Ispanijos 30val., bet džiaugiasi,kad galės išmokti kalbą, suomis kaip visada buvo ramus(ir net išsigandęs), japonė Jaruki(mano draugė tapo iškart) pasakojo apie neigiamą patirtį Ispanijoje-ispanai neskiria japonų nuo kinų, tačiau su pagarba žiūrima tik į japonus(tad jai kartą teko būti palaikytai kine, kurios yra laikomos ne kokios profesijos atstovėmis)...Tad grupė marga..
Mokytoja griežtoka, traukia žodžius iš mūsų ir taiso, neleidžia vartoti įprastų žodžių ir dažnai klausia ,kodėl. Pvz.  atsakinėjant į klausimą su kuo gerai sutari savo šeimoje vartoti žodžių mama, tėtis, brolis ir sesuo buvo nevalia(jie ir taip aiškus ir žinomi). O atsakius į klausimą, koks tavo mėgstamiausias ispaniškas žodis, visuomet seka klausimas,o kodėl? (mano mėgstamiausias žodis buvo Hola!, kadangi nuo šio žodžio viskas prasideda: draugystė, kalba, žinios ir pan...)

Šiam kartu tiek, eisiu žiūrėti krepšinio (beje, ispanai save laiko futbolo šalimi ir labai didžiuojasi, kad yra pasaulio čempionai, tad vakarykštės krepšinio rungtynės su lietuvių pergalė prieš juos, jiems yra nė motais)





Komentarų nėra:

Rašyti komentarą