2010 m. spalio 9 d., šeštadienis

Fiesta de Pilar prasideda

Nuo vakar iki pat kitos savaitės sekmadienio Saragosoje vyksta Fiesta de Pilar. Ir kai sakoma fiesta ir reiškia fiesta: į darbą neinama (arba sutrumpintos darbo valandos), universitetai ir mokyklos neveikia,o mieste šurmulys visą savaitę (ne tai, kad kažkokie pavieniai renginiai,o kulminacija savaitgali. Ne, miestas pilnas jau dabar. Šventė rengiama tikint pasakojimu, kad kai Šventasis apštalas atvyko į šias vietas (dauguma pagoniškos) skelbti krikščionybės jam apsireiškė Nekaltoji Marija ant marmurininės kolonos ir paprašė šioje vietoje pastatyti marmurinę bažnyčią. Galiausiai bažnyčia buvo pastatyta aplink koloną ir buvo vis papildoma didesnėmis bažnyčiomis. (Dabartinė Pilar bazilika yra statyta 1681 m. , o jos bokštai baigti tik XX a.) 
Svarbiausia diena bus spalio 12, kuomet mergelė Pilar išnešama į aikštę ir visą dieną jai yra nešamos gėlės. Dabar miestas tik pildosi svečiais, per žinias rodė, kokie kamščiai nuo Madrido iki Saragosos, o miestas turėtų pasipildyti iki 2 milijonų žmonių (Saragosoje gyvena kiek daugiau nei pusė milijono)
Miesto programoje renginiai visokio amžiaus žmonėms. Saragosos erdvės išdalintos koncertams, tradicinėms Ispanijos virtuvėms, amatininkams. Gatvėse šurmuliuojama ištisą dieną, kavinėse pilna žmonių, visur groja muzika ir gera nuotaika.Visos fiestos metu gatvėse žmonės ryši raudonų ir juodų kvadračiukų skarelę (kurią gali nusipirkti iš bet kurio gatvės pardavėjo vos už 1 eurą) , ji vadinama cachirulo. Gera nuotaika užplūsta dėl skanėstų kvapų, žmonių šypsenų, net dabar rašant atsidarius langą girdisi šurmulys ir gyva muzika( langą atsidarius aš, nes dabar kokie +25C)

Praėjusią savaitę paskambino šeimininkė ir pasiteiravo, ar mėgstu klasikinę muziką. Tad sužinojus, kad taip pakvietė į koncertą skirtą Frydriko Šopeno gimimo metinėms (kadangi turėjo laisvų pakvietimų) kaip vėliau paaiškėjo vieno trūko, bet labai netikėtai vienas vyrukas turėjo vienu per daug ir atidavė man ir Ievai )Garsus lenkų pianistas Pawel Kowalski atliko beveik dviejų valandų programą. O mes su Ieva buvom pakerėtos salės didingumo ir muzikos garsų (: Tiesą sakant ir Filharmonijos kavinės pigumu. Už kavos puodelį  su pienu sumokėjome 1,20 eurų (įprastai kainuoja apie 1,30-1,50 euro).

Daugiau žinių po fiestos..dar laukia paradas iš didžiulių popierinių žmonių, korida (noriu pamatyt ir suprasti palaikau šitą ispanišką simbolį ar ne) , begalės koncertų ir neragautų skanumynų!


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą