2010 m. spalio 15 d., penktadienis

Tai, kas svarbu...

Fiesta de Pilar jau eina į pabaigą, savaitgalį laukia baigiamieji koncertai. Tradicijos mergelei Pilar jau atliktos. Pirmiausia spalio 12 dieną mergelei buvo nešamos gėlės: balti,raudoni gvazdikai arba kardeliai. Gėlių mergelei nėšti suvažiuoja iš visos Ispanijos. Šie piligrimai visuomet vilkti tradiciniais tam Ispanijos regionui būdingais rūbais. Ispanų kalbos mokytoja pasakojo, jog tradiciniai rūbai yra brangūs, tad dažniausiai žmonės į metus nusiperka vis po vieną detalę,kol galiausiai susirenka visą komplektą. Kelias iki aikštės, kurioje stovi mergelė Pilar, atskirtas atskirai nešantiems gėles tik su tautiniais rūbais. Kiekviena bendruomenė pristatoma per garsiakalbius ir turi savo laiką.Visos gėlės sunešamos į vieną didžiulį kalną, kurio viršūnėje mergelė Pilar. Didesnės organizacijos, firmos ar prekybos centrai neša gėlių puokštės, ar net kilimus iš gėlių. Iki tol, kol bus nunešta mergelei visomis gėlėmis galima pasigrožėti pagrindinėje gatvėje, nes iš jų padaryta paroda. Spalio 13 dieną nešami mergelei vaisiai. Kaip buto šeimininkė sakė, ši diena jai gražesnė. Praėjusiais metais per žinias pranešė, kad buvo surinkta beveik 3 milijonai vaisių, kurie vėliau išdalijami vargstančioms šeimoms. Priešingai negu gėlės vaisiai nėra paliekami prie mergelės.

Buvau nusprendusi fiestos dienomis apsilankyti ir Koridoje. Pasirodymai vyksta kiekvieną dieną, tačiau šventės metu atvyko žinomesnių matadorų. Pasirodymai rengiami 8 valandą ryto ir pusę šešių vakare. Bilietų kainos nuo 14 eurų iki 120 eurų. Norėjau apsilankyti tam, kad suprasčiau palaikau ar ne šį Ispanijos simbolį. Tačiau labai greitai persigalvojau, kai valgydama pusryčius žiūrėjau televizorių. Kadangi fiesta žinoma visoje Ispanijoje apie ją vyko laidos, o regiono televizija turėjo įsirengusi savo studiją Pilar aikštėje. Rytiniame pokalbių šou rodė vaizdus iš Saragosos arenoje vykusio pasirodymo. Buvo baisu žiūrėti. Kadangi buvo leidžiama visiems,kas nori lipti į arenos sceną ir bėgioti nuo buliaus..nepatyrę treninguoti vaikinai buvo badomi,o įniršęs bulius peršoko aptvarą ir susirado naujų aukų. Žinoma tuomet pasirodo vyrukai su rausvom skraistėm ir pamaskatavę atbaido bulių. Patyrę sugeba peršokti per bulių, tačiau šitie jau laikomi profesionalais ir reikalauja daug repeticijų mokėti taip apgauti įniršusį gyvulį. O tuomet seka blogiausia dalis..matadorai smeigia buliui spalvotas ietis, kol galiausiai šis krenta. Vėliau grįžusi buto kambariokė prancūzė Lisa pasakojo, kad per vieną šou nužudė net šešis bulius. Kaip Ieva sakė aš gal ir eičiau pažiūrėti kaip vyksta gyvai, jeigu nežudytų gyvulio. Žmogus juk mąstantis, pats supranta, kur lenda, o gyvulys neturi pasirinkimo.
Tačiau Ispanijoje yra daug kitų tradicijų, kurias jau išbandžiau ir palaikau. Pavyzdžiui, čiūros (churros). Tradicinis ispaniškas skanėstas valgomas kartu su karštu šokoladu.

P.S
Prieš išvykstant į Ispaniją, paskutinę dieną nuvažiavau atsisveikinti su savo seneliais. Seneliai visuomet palaikydavo mano norus keliauti, mokytis ir plėsti savo akiratį. Tad buvo ganėtinai keista, kai senelis paklausė ar šio pusmečio Ispanijoje man tikrai reikia, ar tai yra svarbu? Ką aš atsakiau tada- neturi reikšmės, tačiau dabar suprantu, kad tai,kas yra svarbu ne visuomet ir suprantame. Prieš keletą dienų sulaukiau skambučio iš Lietuvos su nemalonia žinia, kad mano labai artimam žmogui nutiko nelaimė. Tą akimirką nežinojau, kur dėtis, ką daryti. Pykau ant savęs, kad esu taip toli ir viskas ką galiu daryti, tai tik būti mintimis kartu su tuo žmogumi. Lavinti save, matyti pasaulį svarbu, bet niekada nebus svarbiau už mano mylimus žmones!!!Labai jus myliu!!!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą